REVISTA DE ASISTENTA SI MEDIERE SOCIALA

Modificari bio-psiho-sociale caracteristice virstei a III-a si influentele asupra dezvoltarii de relatii interpersonale

Partea I

Asistent social Zapodeanu Monica

1.1 Modificari bio-psihologice specifice varstei a III-a

 

Cele mai vizibile si mai bine studiate la virsta a III-a sunt modificarile din plan anatomic si fiziologic. Astfel cele mai evidente si mai precoce modificari le gasim la nivelul pielii, care se rideaza si se deshidrateaza iar parul albeste si rareste putind duce in final la o scadere a imaginii de sine.

Diminuarea gustului si mirosului impiedica identificarea alimentelor nocive si satisfacerea gustativa iar asociate cu deteriorari dentare pot sta la baza malnutritiei. Scaderea sensibilitatii auditive si vizuale poate duce la retragerea in sine a individului si la izolarea sa.

Reducerea fortei musculare si instalarea osteoporozei modifica capacitatea individului de a se deplasa in mediul sau. Modificarile la nivelul aparatului cardio-vascular si respirator traduse prin cresterea tensiunii arteriale si venoase, scaderea frecventei cardiace, cresterea efortului necesar procesului de respiratie duc de asemenea la diminuarea mobilitatii individului.

Activitatea ovariana inceteaza iar la nivelul aparatului genital masculin se produc modificari importante, vizind astfel transformari la nivelul vietii sexuale.

Modificari bio-psiho-sociale caracteristice virstei a III-a si influentele asupra dezvoltarii de relatii interpersonale

imunitar diminueaza favorizind aparitia diferitelor boli, in special cancerul. La nivelul sistemului nervos se observa diminuarea memoriei, a capacitatii de efort intelectual, de concentrare, oboseala instalindu-se mult mai rapid decit la virsta adulta, aceste modificari nefiind insa corelate cu declinul performantei cognitive.

Toate aceste modificari aparute dimiuneaza capacitatea organismului de a face fata solicitarilor cotidiene si favorizeaza aparitia diferitelor boli cu efect asupra integritatii personale. Instalarea dementei reduce progresiv viata sociala a individului.

1.2 Modificari psihologice specifice virstei a III-a

 

ERICK H. ERIKSON considera batrinetea al VIII-lea ciclu de dezvoltare umana, ce se contureaza ca expresie a nuclearizarii activitatii psihice in jurul trairilor de realizare versus disperare. O clasificare stadiala a virstelor de regresie presupune urmatoarele 3 etape:

      1. trecerea spre batrinete: 65 - 75 de ani;
      2. batrinetea medieă 75 - 85 de ani;
      3. marea batrinete sau stadiul longevivilor - peste 85 de ani.
    1. Imbătranirea psihologică este rezultanta modificărilor induse de varstă in planul biostructurilor , care constituie suportul material al vietii psihice si in acela al desfăsurării propriu-zise al functiilor psihice. La baza acestor modificări stau factori interni (ereditatea, “uzura” sistemului vietii psihice) si factori externi, ai mediului ambiant (ecologici, sociali, culturali). Evenimente din mediul social (socio-profesional, socio-cultural, relational), care intervin in mod particular in existenta varstnicului au răsunat in psihismul acestuia, aflandu-se la baza unor modificări psihologice sau imbolnăviri psihice caracteristice involutiei .
    2. provoacă si adanceste modificări psihologice si suferinte psihice- senzatia de neputintă, izolarea, ideile de persecutie. Intre acestea evidentiem următoarele:

    3. retragerea din activitate;
    4. renuntarea la unele activităti;
    5. scăderea potentialului biologic;
    6. imbolnăviri somatice, invalidări;
    7. disparitia vechilor prieteni.
    8. Regresiunea senzorială, constand in diminuarea progresivă a auzului, văzului, cu efectul scăderii influxului informational, a restrangerii relationale,

scăderea numărului membrilor familiei (plecarea copiilor deveniti adulti, decesul partenerului);

Un alt factor important ce participă la determinismul modificărilor psihologice si tulburărilor psihice este reprezentat de constientizarea imbătranirii , cu incertitudinile pe care le generează privind perspectivele de viitor. Ca urmare, bătranetea integrează, in primul rand la nivel de constiintă , o criză adaptativă la noile conditii bio-psiho-sociale pe care le impune perspectiva imbătranirii.

Omul fiind o fiintă integrată in mediul social, psihismul său va exprima interactiunile sale cu acest mediu, in imbătranire survenind dereglări de integrare din cauze diferite: schimbări de rol-statusuri, lipsa de intelegere a anturajului, scăderea capacitătii de adaptare a varstnicului, toate acestea avand ecou la nivelul psihismului.

Asistentul social va trebui să treacă in revistă, intr-o observatie sumară, dar de mare utilitate pentru orientarea sa, pentru elaborarea programului de activităti a varstnicului, cel putin următoarele functiuni psihice:

    1. nivelul de constientă (gradul de vigilentă);
    2. capacitatea de orientare;
    3. starea afectivă;
    4. gandirea si ideatia;
    5. memoria;
    6. aspectul global al comportamentului;
    7. modul de integrare in familie si societate (gradul tulburărilor de integrare);
    8. trăsăturile de personalitate;
    9. limbajul. Aceste functiuni pot fi găsite , fie relativ bine păstrate, toate sau in parte, fie global alterate, in grade diferite.

In general, psihologia senescentei este caracterizată prin involutia inegală si neliniară a diferitelor functii psihice, cu importante diferente individuale si o conditionare polivalentă, tinand de predispozitii inăscute, gradul de dezvoltare anterioară a psihismului, nivelul performantelor atinse, experienta, nivelul cultural si gradul de instruire.

Psihologia senescentei are trei aspecte generale:

    1. caracterul diferential, care priveste si senescenta in general, imbătranirea evidentiind diferente semnificative de la o persoană la alta si pentru aceeasi persoană de la un sistem la altul, de la o functie la altaă ca urmare, analiza imbătranirii diferitelor functii psihice inregistrează variatii, unele functii regresand mai repede, altele mentinandu-se mai mult timp.
    2. un alt aspect il constituie polideterminarea senescentei psihologice, acest proces fiind rezultanta interactiunilor subiectului cu mediul său de o anumită structură fizică, biologică si socială, ceea ce face ca nivelul imbătranirii să depindă mai putin de varstă si mai mult de particularitătile genetice, somatice, morale sau sociale ale varstnicului.

Pensionarul este nevoit sa-si petreaca o mare parte a timpului in casa “intre patru pereti” iar orasele moderne accentueaza acest sentiment de claustrare cu efectele sale nocive.

Pregătirea psihică pentru acceptarea si adaptarea la pensionare presupune etape sintetizate de R.Atchley (Sociologia pensionării) in:

    1. faza de prepensionare, in care cei activi sunt sprijiniti emotional pentru a accepta ideea retragerii. Asistentul social poate să stimuleze persoanele apropiate subiectului pentru ca acestea să-l familiarizeze cu ideea pensionării.
    2. faza imediat următoare pensionării, in care subiectul isi recapătă plăcerea de a petrece timpul călătorind, practicand sporturi, făcand colectii, crescand nepotii, etc.
    3. faza dezamăgirii, in care se pierde incantarea de a fi pensionar.
    4. faza reorientării, in care depăsindu-si starea de dezamăgire caută o variantă prin care să-i fie satisfăcută necesitatea de a fi activ din punct de vedere social.

Unul din efectele pensionării constă in diminuarea veniturilor si aparitia dificultătilor financiare, care se reflectă in pierderea pozitiei sociale si a prestigiului.

Nemultumirile si lipsa satisfactiilor datorate retragerii din activitate reprezintă un semnal pe care asistentii sociali il pot interpreta in mod dual:

Specialisti in psihosociologia varstei a-III-a au incercat să corijeze abordările discriminatorii elaborand două teorii:

    1. Adeptii teoriei activismului social sustin că persoanele aflate in situatia generată de retragerea din activitate incearcă să găsească satisfactie fie mentinand preocupările din perioada tineretii, fie identificand un substitut de genul activitate voluntară sau sportivă. Pentru această categorie de bătrani nevoia de prestigiu si de stimă se constituie intr-un argument in favoarea stilului de viată activ. In sprijinul teoriei au fost aduse următoarele argumente:
    1. Teoria lipsei de angajament sau dezinteresării sustine că insăsi societatea incurajează retragerea din activitate iar nevoile bătranilor trebuie interpretate diferentiat de nevoile persoanelor din alte categorii de varstă. Corespunzător acestei teorii sunt identificati subiecti pentru care activitatea sub diferite forme nu mai exercită atractie.

N-ar trebui absolutizat niciunul dintre argumentele celor două teorii intrucat multitudinea preferintelor si temperamentelor relationează firesc cu atitudini variate. Predilectia spre introspectie a unor subiecti nu trebuie interpretată ca o tendintă de izolare socială ci ca un refuz de angajare intr-o activitate nesatisfăcătoare. Esentială este armonizarea individului cu stilul de viată pentru care optează, la care se adaugă respectarea preferintelor lui, in absenta etichetării si neglijării varstnicului. Modificari in statusul social

In societatile traditionale statusul inalt al persoanelor de virsta a III-a era justificata prin onoarea si respectul acordate de catre indivizii tineri datorita:

In societatea moderna, care cunoaste un rapid proces de schimbare, contributia lor scade iar controlul exercitat de ei diminueaza. Iesirea din cimpul muncii si reducerea nucleului familial prin plecarea copiilor creeaza modificari complexe in sfera rol - statusurilor batrinilor.

Subidentitatea profesionala sau maritala se estompeaza sau inta in criza (prin decese). Bolile de degenerescenta fac din aceasta perioada fragila o etapa de instrainare, cu atit mai mult cu cit se traieste sentimentul inutilitatii sociale si al abandonului data fiind criza de timp a copiilor deveniti adulti, plecati din casa parinteasca cu propria lor familie.

Subidentitatea profesionala se dezoficializeaza si se integreaza in subidentitatea social obsteasca.

 

Stima de sine

ERICK ERICKSON asociaza modificarile aparute in stima de sine deteriorarilor din statusul social, imbolnavirilor, pierderii partenerului de viata, scaderii nivelului de trai. La acestea se adauga o criza de prestigiu ca si imaginea proprie asupra imbatrinirii ca fenomen de regresie.

Criza intereselor se exprima ca o antrenare mai mare pe primul plan a dorintelor latente culturale si de loisir-uri. Casa, caminul, isi recapata centrul de greutate. Incep sa se organizeze hobby-uri.

Stima de sine este derivata pentru ei din considerarea propriei persoane ca morala si religioasa. Virstnicul reprezinta o valoare prin spirit si nu prin trup sau psihic. Avind spirit si de aici intelepciunea vietii, reprezinta o valoarea sociala prin model si influenta benefica asupra celorlalti. Are loc o hipertrofiere a sinelui ca urmare a raportarii la propria persoana a tuturor faptelor si de justificare a comportamentelor sale prin dilatarea drepturilor personale si atrofierea sensibilitatii.

Izolarea sociala

Sindromul de depersonalizare exprimat prin pierderea identitatii personale prezent la virsta a III-a inhiba latura comunicationala a individuluiă acesta este lipsit de vioiciune, pentru el lucrurile se desfasoara ca in vis, emotiile sunt reci.

Ideile de persecutie creeaza impresia ca este in permanenta observat si urmarit, ca nimic din ceea ce spune si gindeste nu este pe placul altora. In situatii mai dificile comportamentul aberant se traduce prin parasirea domiciliului, vagabondaj, fuga de colectiv. Adeseori se asociaza cu consum de alcool si tentative de viol.

Starile depresive perturba relatiile individului cu cei din jurul sau si se creeaza fenomene de dezadaptare. Ideea de inutilitate sau neluare in seama de cei din jur imprima un caracter tragic, de tristete si sentimente de frustrare.

Relatia dintre generatii

Denuclearizarea familiei traditionale aduce cu sine o simplificare a relatiilor parinti - copii. Se remarca pe de o parte dorinta adultilor tineri de a avea propria familie, de a locui separat de adultii batrini, reducind accesul acestora la viata proprie iar pe de alta parte tendinta unui numar din ce in ce mai mare de persoane in virsta de a se refugia, de a se izola.

Cresterea dependentei batrinilor de adultii tineri creeaza o relatie mai mult sau mai putin stresanta atit pentru parinti cit si pentru copiii lor.

 

Maltratarea si neglijarea varstnicului

Maltratarea si neglijarea varstnicului de către ceilalti membri ai familiei este adesea subapreciată. Femeile sunt mai frecvent afectate decat bărbatii si acei care au boli somatice sau tulburări psihiatrice prezintă cel mai mare risc. Maltratarea vine, de obicei, din partea unei rude si este adesea repetată. Ea poate lua forma neglijării sau izolării fortate, care poate fi demonstrată de faptul că acesta slăbeste. De asemenea, averea poate constitui obiectul abuzului.

Continuare in numarul urmator

Epistemologie sociala | Modificari biopsihosociale| Filiatia in dreptul contemporan| Autonomie si identitate| Strategii pentru Schimbare| Risc interventie schimbare| FRDS| EDITURA CRISTAL| LIBRARIA VIRTUALA CRISTAL

Revista de asistenta si mediere sociala (home page)