REVISTA DE ASISTENTA SI MEDIERE SOCIALA

 

 

FINANTATORI PENTRU PROGRAME DE ASISTENTA SOCIALA

 

 

FONDUL ROMAN DE DEZVOLTARE SOCIALA

 

 

In cadrul primului numar al revistei noastre va prezentam un finantator intern, cu activitate si in domeniul asistentei si protectiei sociale , si anume Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Acesta este o organizatie guvernamentala. Fodurile din care se realizeaza finantarile sunt fonduri publice, constituit prin contributia unor organisme financiare internationale, si donatori interni, precum si alocarea unor resurse bugetare.

Pentru inceput va prezentam o selectie din legislatia de organizare si functionare a Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, urmand ca in numerele viitoare sa prezentam conditiile de obtinere a finantarilor din partea FRDS, criterii de eligibilitate, modalitati specifice de realizare a proiectelor sociale.

 

 

LEGE*

privind infiintarea, organizarea si functionarea

Fondului Roman de Dezvoltare Sociala

 

CAPITOLUL I - Dispozitii generale

 

Art. 1. - (1) Se infiinteaza Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, denumit in continuare Fondul, organism de interes public general, fara scop lucrativ, cu personalitate juridica si sediul in Municipiul Bucuresti..

(2) Fondul isi desfasoara activitatea sub autoritatea Guvernului, in conditiile prezentei legi.

Art. 2. - (1) In sensul prezentei legi, notiunile de mai jos au urmatorul inteles:

a) beneficiarii sunt grupuri din comunitati rurale sarace, grupuri dezavantajate

si grupuri productive provenind din comunitati sarace;

b) comunitatile rurale sarace sunt acele grupuri de gospodarii si familii traind intr-un sat sau intr-o asezarea umana izolata, care se confrunta cu aceleasi probleme si obstacole, au interese identice si indeplinesc caracteristicile prevazute in Manualul de operare al Fondului;

c) grupurile dezavantajate sunt alcatuite, dupa caz, din varstnici saraci fara sprijin familiar, anumite categorii de bolnavi, persoane lipsite de locuinte sau adapost, femei victime ale violentei domestice, femei sarace, parinti saraci cu copii in intretinere, copii ai strazii, adolescente sarace gravide si alte asemenea categorii;

d) grupurile productive provenite din comunitati sarace sunt cele ale producatorilor agricoli, mestesugarilor si artizanilor;

e) contractul de grant este acea conventie  incheiata intre fond si reprezentantii de drept ai beneficiarilor, in temeiul careia Fondul transmite beneficiarilor sau, dupa caz, organizatiilor intermediare, cu titlu gratuit,

sume de bani, denumite granturi, in scopul exclusiv al executarii proiectelor aprobate;

f) proiectul este o initiativa venita din partea beneficiarilor, in conformitate cu regulamentele Fondului;

g) facilitatorul este o persoana fizica sau o persoana juridica, selectata si instruita de Fond ori de catre institutii abilitate de acesta, care isi asuma obligatia sa ajute o comunitate rurala saraca, un grup dezavantajat sau un grup productiv dintr-o comunitate rurala saraca, dupa caz, sa se organizeze, sa-si identifice necesitatile proprii, sa le ierarhizeze si sa elaboreze un proiect;

h) reprezentantii beneficiarilor sunt, dupa caz, comitetele de conducere ale proiectelor, in cazul grupurilor din comunitati rurale sarace si al grupurilor productive provenind din comunitati sarace sau organizatiile intermediare,  in cazul grupurilor dezavantajate;

i) comitetul de conducere a proiectului este unitatea de gestiune si conducere a proiectului, alcatuita din 3 persoane: presedinte, secretar, trezorier, din cadrul grupurilor comunitare rurale sarace, al grupurilor productive provenind din comunitati sarace sau al grupurilor dezavantajate si desemnate de  acestea

printr-o procura speciala certificata de secretarul primariei locale;

j) organizatiile  intermediare sunt organizatii neguvernamentale, persoane juridice de drept privat, fara scop lucrativ, sau autoritati ale administratiei publice locale, dupa caz, aflate in raporturi contractuale de parteneriat cu organizatii neguvernamentale si grupuri dezavantajate.

(2) Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, grupurile prevazute la alin. (1) lit. b) si d) trebuie sa dobandeasca personalitate juridica, pe baza actului de constituire  incheiat de cel putin 10 membri ai comunitatii si inregistrat la primaria comunei in raza careia se afla satul sau asezarea umana

izolata. De personalitatea juridica astfel dobandita se poate face uz numai in raporturile juridice nascute in legatura cu aplicarea prevederilor prezentei legi. Persoana juridica astfel constituita inceteaza sa fiinteze dupa ce a fost realizat proiectul, potrivit unor proceduri stabilite de Fond.

Art. 3.- (1) Fondul are ca scop contributia la reducerea saraciei prin finantarea de proiecte in comunitatile sarace beneficiare si pentru grupurile dezavantajate, cresterea capacitatilor manageriale locale, sustinerea descentralizarii administrative, cresterea capacitatii de organizare la nivel local.

(2) Finantarea proiectelor, prevazuta la alin. (1), se face pe baza ierarhizarii in functie de criteriile de selectie si in limita fondurilor disponibile.

(3) Fondul se infiinteaza pentru o durata initiala de patru ani si reprezinta un program al Guvernului Romaniei constituit cu sustinerea financiara a organizatiilor financiare internationale si a altor donatori din tara si strainatate, a bugetului de stat si a bugetelor locale. Durata de functionare a Fondului poate fi prelungita prin lege.

Art. 7. - In activitatea sa, Fondul  promoveaza urmatoarele principii:

a) transparenta in privinta administrarii bugetului de venituri si cheltuieli propriu.

b) alocarea de fonduri pe baza evaluarii propunerilor de proiecte, in raport cu conditiile impuse de Fond;

c) orientarea resurselor catre nevoile si cererile exprimate de grupurile din comunitatile rurale sarace si grupurile dezavantajate;

d) participarea comunitara si parteneriatul;

e) asigurarea unui raport optim intre costurile si eficienta proiectelor.

f) contributia beneficiarilor si a organizatiilor intermediare, dupa caz, la realizarea proiectelor, prin aporturi in munca, in natura si/sau in numerar.

 

CAPITOLUL IV - Functionarea Fondului

Sectiunea 1 - Dispozitii generale

Art. 23. - (1) In demersul de finantare a proiectelor, Fondul efectueaza urmatoarele operatiuni :

a) promovarea si difuzarea informatiilor catre public, cu privire la propria

activitate si la proiectele pe care le poate finanta, precum si facilitarea, la nivelul beneficiarilor in procesul de identificare si ierarhizare a nevoilor acestora si elaborarii proiectelor;

b) organizarea procesului de evaluare, selectie si aprobare a propunerilor de proiecte primite de la beneficiari;

c) incheierea contractului de grant cu reprezentantii beneficiarilor ori cu organizatiile intermediare, dupa caz;

d) plata sumelor de bani afectate realizarii proiectelor;

e) monitorizarea, supravegherea  si evaluarea executarii proiectelor;

f) constatarea executarii contractului de grant, prin expertiza financiar-contabila independenta.

(2) Desfasurarea operatiunilor prevazute in alin.(1) este stabilita in reglementarile Fondului.

Art. 25. - (1) Contractul de grant se incheie, in forma scrisa, intre Fond, reprezentat de directorul executiv, pe de o parte si reprezentantii beneficiarilor, in numele si pe seama acestora, pe de alta parte. In cazul grupurilor dezavantajate, contractul de grant se incheie intre Fond, reprezentat de directorul executiv, pe de o parte si organizatia intermediara, in nume propriu si pe seama grupurilor, pe de alta parte.

(2) Continutul-cadru al contractului de grant este stabilit prin reglementari ale Fondului.

Art. 26. - Plata grantului se face in lei, la termenele stabilite in contractul de grant, la cursul dolarului din ziua efectuarii licitatiei valutare de catre Fond.

Art. 27. - Utilizarea grantului in alte scopuri decat cele prevazute in contractul de grant este interzisa si atrage desfiintarea contractului de grant, fara interventia instantei judecatoresti sau a celei de arbitraj, dupa caz.

Art. 28. - (1) Contractele dintre beneficiarii grantului si terti  furnizori si prestatori de servicii se incheie in forma scrisa si constituie titluri executorii.

(2) Contractele prevazute la alin.(1) trebuie sa cuprinda mentiuni referitoare la contractul de grant, la grant si la implicarea Fondului.

(3) Pe bunurile rezultate din executarea contractelor prevazute la alin.(1), furnizorul, antreprenorul si prestatorul de servicii au obligatia sa aplice, in orice forma si la vedere, emblema si celelalte semne distinctive ale Fondului, stabilite prin reglementarile acestuia.

CAPITOLUL V – Dispozitii finale

Art. 31. - Pe toata perioada initierii, elaborarii, evaluarii, selectiei, aprobarii si realizarii proiectelor, beneficiarii, respectiv reprezentantii acestora si facilitatorii ori organizatiile intermediare, dupa caz, au dreptul la asistenta juridica gratuita din partea autoritatilor administratiei publice locale de pe raza judetului, indiferent de nivelul ierarhic al acestora, pentru pregatirea si incheierea oricaror acte juridice aferente prezentarii unui proiect spre finantare de catre Fond.

Art. 37 – La  incetarea duratei de functionare, resursele financiare neutilizate ale Fondului se fac venit la bugetul de stat.

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 28 aprilie

1998, cu respectarea prevederilor art.74. alin (2) din Constitutia Romaniei.

 

Epistemologie sociala | Modificari biopsihosociale| Filiatia in dreptul contemporan| Autonomie si identitate| Strategii pentru Schimbare| Risc interventie schimbare| FRDS| EDITURA CRISTAL| LIBRARIA VIRTUALA CRISTAL

Revista de asistenta si mediere sociala (home page)