REVISTA DE ASISTENTA SI MEDIERE SOCIALA
LEGISLATIE SOCIALA
Dr. Sandu Mihaela
An ultimii ani, pe fondul unor marcante prefaceri socio-culturale si politice, familia romanească traditională a anregistrat modificări, mutatii la nivelul catorva institutii cum ar fi căsătoria, divortul, adoptia, ocrotirea minorului. Unele din aceste modificări se reflectă an plan legislativ, altele nu. De aceea evolutia rapidă, instabilitatea si fluctuatiile contextului social si politic romanesc marchează an mod negativ situatia familiei, putandu-se vorbi chiar de criza sistemului familial an ansamblu. Avem de-a face cu multiplicarea conflictelor si rupturilor an sanul cuplurilor căsătorite sau nu, ori antre generatii, cu un număr mare de divorturi si familii recompuse, modificarea rolurilor sociale a membrilor familiei; de asemenea se anregistrează o crestere angrijorătoare a fenomenului abandonului de copii si a violentei domestice. Toate aceste modificări considerate ca amprejurări de fapt produc consecinteste an plan juridic, ansă nu de putine ori rapiditatea derulării lor, scapă reglementării juridice.
An acest sens, doctrina romanească de specialitate a propus an primul rand, eliminarea din legislatia familiei si materiile conexe a reglementărilor retrograde, iar an al doilea rand, legiferarea noilor situatii apărute an cadrul procesului de perfectionare a reglementării relatiilor de familie antr-o societate democrată.An concluzie, se impune reforma Codului familiei alături de crearea unui sistem legal eficient de securitate socială a familiei.
An anul 1994, anul international al Familiei, an cadrul colocviului international “Famille et Justice”, organizat de Centrul de Dreptul familiei al Universitătii catolice Louvain, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la criza familiei si criza justitiei familiale an tările occidentale. S-au evidentiat an această privintă, problemele comune ale tărilor occidentale si anume: declinul căsătoriei care nu mai este fundamentul necesar al familiei, formele alternative de căsătorie, incidenta noilor performanteste stiintifice asupra definirii parentalitătii etc.. De asemenea, au fost criticate politicile legislative actuale ce au drept consecintă incertitudinea solutiilor juridice, ineficienta legii de a stabili dreptul familiei, propunandu-se totodată solutii privind organizarea judiciară, justitia contencioasă, justitia negociată si formele alternative de justitie, medierea an vederea completării procedurii si facilitarea proceselor precum si locul copilului an procesele de familie-modalităti de reprezentare, audiere, acuzare, apărare, etc.
Un fenomen tot mai des antalnit an ultimii ani, atat an tara noastră cat si an străinătate, care a suscitat dezbateri ample an literatura juridică (mai ales peste hotare) si căruia i s-au consacrat ample manifestări – Congresul de drept al familiei de la Upsalla din 1978 (an exclusivitate), Conferinta U.E.O.F. de la Moscova din 1990, este uniunea de fapt denumită si căsătorie sociologică sau mai nou uniune liberă. Un număr din ce an ce mai mare de cupluri refuză să se căsătorească, ducand o viată organizată, avand deseori si copii. Dacă la anceput această realitate socială a fost tăgăduită, curentul conservator văzand an uniunea de fapt o simplă negare a institutiei căsătoriei, an timp ea a fost luată an considerare, ba mai mult, a apărut nevoia consacrării juridice a anumitor efecte pe care le produce. Relevantă din acest punct de vedere este si practica judiciară din tara noastră, care dincolo de textele de lege (reglementarea era imposibilă an perioada dictaturii), recunoaste constant anumite efecte ale uniunii de fapt. Astfel, jurisprudenta an materie a recunoscut constant coproprietatea concubinilor asupra bunurilor dobandite ampreună; de asemenea, instantele admit actiunile de cercetare a paternitătii an cazul persoanelor care au trăit an concubinaj notoriu.
Unul dintre conceptele care la ora actuală constituie un mit fondator al dreptului contemporan al familiei este acela de cuplu contrabalansat de non-couple. “Le mythe de couple” traduce un model social imanent adus prin irationalul colectiv ce opune “le droit du modele au droit du principe” ne relevă profesorul Dekeuwer-Deffosez de la Facultatea de Drept din Lille. Astfel, an Franta cuplul este recunoscut explicit prin lege ca fiind compus dintre un bărbat si o femeie, amandoi an viată, cu varstă situată an limitele capacitătii de a procrea.
Practica medicală constantă privind procreatia asistată (procreation médicalement assistée - PMA) a impus necesitatea autorizării juridice si judiciare de a procrea an cazul persoanelor necăsătorite. Alte tări europene cum sunt Germania, Austria, Suedia, Norvegia, Spania, Marea Britanie au o legislatie diferită neadmitand accesul cuplurilor necăsătorite la procreatia asistată.An privinta persoanelor singure – văduve sau celibatare si a cuplurilor homosexuale, legislatiile tărilor europene sunt an concordantă că aceasta trebuie să constituie un impediment al accesului la tehnicile PMA.
Definirea legală a cuplului si ideologizarea uniunii libere ne oferă o nouă viziune asupra parentalitătii: fictiunea cuplului parental indisolubil ca un fel de negare a separării, cum se exprimă Iréne Thery. Cu toate acestea, indiferent de modelul matrimonial, ideea indisolubilitătii cuplului parental trimite la coresponsabilitatea parentală care, după autorul mai sus citat, nu are decat un sens pedagogic pentru că an fapt răspunderea este monoparentală. An cele mai multe cazuri copilul locuieste la mamă iar tatăl nu are decat un rol simbolic, ceea ce nu profită stării psiho-afective a copilului; de asemenea, an aceste cazuri tatăl vitreg este absolvit prin lege de exercitarea oricărei autorităti.
Exercitarea comună a autoritătii parentale an cazul uniunii libere, mai pune si alte probleme care răman fără răspuns si anume: care este regimul juridic al copiilor an cazul separării cuplului necăsătorit; de asemenea, an ipoteza infractiunii de sustragere a minorului de la cei care exercită autoritatea parentală sau de la locuinta (rezidenta) sa, cine este culpabil de sustragerea copilului? Desigur, an acest ultim caz, notiunea de rezidentă este ambiguă pentru că desi este fixată de către judecător, aceasta este cea unde locuia copilul anainte de separare sau unde locuieste după separare? Autorul nu face critica legiferării uniunii libere, ci atrage atentia că legiuitorul ar trebui să ia măsuri corespunzătoare la situatii concrete.
Discriminarea antre cuplu si non-couple, antre drept si non-droit, pe care autorul mai sus citat o găseste injustă, marginalizează celibatarii si cuplurile homosexuale. Un fenomen comun antregii Europe este acela al creării unei duble legături de filiatie-maternă si paternă, manifestat prin lărgirea posibilitătilor de cercetare a paternitătii naturale, prin refuzul inseminării artificiale a femeii celibatare sau văduve si an acelasi timp prin crearea unei paternităti fictive si incontestabile pentru copilul procreat artificial cu un tert donator.
Favorizand dualitatea filiatiei, legea actuală discriminează copiii ce au numai un singur părinte si an consecintă va scădea numărul cazurilor de filiatie unilaterală, pe de o parte, si va creste numărul copiilor adoptabili “rezervati” cuplurilor căsătorite, pe de altă parte.
Literatura de specialitate arată că legislatiile altor tări, exceptand pe cele europene, nu răman străine de realitătile evolutiei relatiilor de familie. De exemplu legea israeleană reglementează uniunea liberă ea provocand efecte juridice an materii ca pensii pentru vechime an muncă si de urmas, securitatea socială, raporturile locative si chiar succesiunile. Desi, fenomenul bioetic are un caracter esential occidental, A. Bainham al surprinde la scară mondială printr-o impresionantă imagine la nivel international a legislatiei familiei.2.3. Mitul “copilului – rege” – drepturile si interesele sale
Se vorbeste adesea de drepturile copilului, de interesul superior al copilului.
Un document fundamental al omenirii contemporane este Conventia cu privire la Drepturile Copilului adoptată de Adunarea Generală O.N.U. la 20 noiembrie 1989 si ratificată de Romania prin Legea nr. 18 din 1990.
Astfel, ideea de ocrotire a copilului a devenit unul din principiile de bază ale dreptului nostru care subscrie scopurilor oricărei societăti democratice de a asigura ocrotirea tinerei generatii.An cea mai mare parte legislatia romanească răspunde imperativelor Conventiei. Desigur, că există si aspecte cu privire la care reglementarea romanească necesită modificări, unele dintre acestea survenind an timp – de exemplu reforma adoptiei privind trecerea competentei de la autoritatea tutelară la instantele judecătoresti, tendinta unificării legislative a ocrotirii minorilor.
Sintagma “copil – rege” nu presupune neapărat că an societatea noastră primează suprematia copilului conform drepturilor si intereselor sale superioare proclamate prin conventie. Mai degrabă, drepturile copilului sunt recunoscute an măsura an care ele coincid cu cele ale părintilor sau ale adultilor an general. Copilul realizează terapia de cuplu, el este copilul – proteză (l’enfant prothése) deoarece nu este dorit pentru el ansusi, ci pentru a amplini proiectul parental (le projet parental).
Plecand de la principiul non-discriminării antre copii, adoptat de Conventia europeană cu privire la Drepturile Omului si de Conventia cu privire la Drepturile Copilului, aceasta nu implică neapărat că părintii naturali si legitimi trebuie să aibă aceleasi drepturi.An acest sens, Curtea europeană a Drepturilor Omului a respins an nenumărate randuri plangerile tatilor necăsătoriti cu privire la absenta drepturilor rezultată din decizia liber luată de a nu se căsători.
Tendinta actuală, relevată pe deplin de către jurisprudenta si doctrina franceză este aceea de a proteja familia legitimă, eventual ampotriva adevărului biologic.An consecintă, drepturile copilului sunt negate lăsand loc falsului. Astfel, Legea bioetică din anul 1994 incriminează căutarea adevărului sub incidenta legii penale, sanctiunile fiind an totală coerentă cu anonimatul filiatiei ce presupune, anonimatul procreatiei asistate heterologe, anonimatul nasterii sub raze “X” ce priveste interdictia oricărei actiuni an cercetarea maternitătii (art. 341 si art. 341-1 noul Code civ.), mentinerea unei bariere simbolice cu privire la actiunea an cercetarea paternitătii (art. 340 noul Code civ.). De asemenea, an Franta există obligatia de a declara abandonul copiilor ai căror părinti nu sunt interesati an termen de un an (art. 350 noul Code civ.), acestia fiind declarati copii de stat (pupille de l’Etat), pierzand an acest fel legăturile familiale anaintea unei eventuale adoptii. O altă incoerentă ce contravine principiului adevărului biologic este cea a caracterului irevocabil al recunoasterii de complezentă (reconnaisance mensongére) an cadrul procreatiei asistate. {i toate acestea an numele respectului drepturilor copilului, ceea ce nu este admis an tări ca Anglia, Elvetia, Suedia, Germania etc.
Asa cum plastic se exprimă profesorul Dekeuwer-Defossez, interesul copilului este “une boite ou chacun met ce qu’il souhaite trouver”.
Ruptura identitătii biologice a copilului, ruptura legăturilor cu trecutul si admiterea falsului nu pot rămane fără consecinte, tendinta fiind aceea a anlocuirii familiei biologico-afective cu o familie tehnico-voluntaristă, pericol anuntat nu numai de literatura juridică contemporană din Franta.
An concluzie, modelul cuplului parental, heterosexual, egalitar, monogam si indisolubil cu privire la copii pune libertatea părintilor anaintea adevărului biologic, anaintea adevărului sociologic a familiilor recompuse, anaintea drepturilor si intereselor copilului. Astfel, legislatia modernă a tărilor occidentale preferă să ignore adevărul biologic, fragilitatea uniunilor libere, atasamentul copiilor de părintii vitregi sau de cei adoptivi.
3.3. Filiatia si procreatia asistată
3.3.1. Consideratii prealabile
An cadrul căsătoriei sau an afara ei, faptul conceptiei si nasterii unui copil produce efecte nu numai an plan juridic, ci si an plan psiho-social - nasterea sentimentelor materne si paterne, asigurarea continuitătii genealogice etc.
Sterilitatea, ca inaptitudine de a procrea, a intervenit din cele mai vechi timpuri an calea dorintei oamenilor de a avea copii. De aceea, oamenii percepand sterilitatea nu ca pe o fatalitate, ci ca pe o maladie, un handicap au anceput să caute un remediu, o terapie. Societatea, an evolutia sa a ancercat diverse remedii, mai antai de natură socială - anfiintarea institutiei adoptiei, apoi pe aceea a mamei "nourricieres" (doică, dădacă) ce oferă o alternativă la situatia frustrantă de a nu avea copii, pentru ca apoi remediul de natură medicală să culmineze cu ceea ce specialistii au numit triumful tehnicii asupra naturii: gestatia in vitro.
Astfel, an anul 1978 apare an Anglia primul "copil la eprubetă" (bé bé -é prouvette), urmată an 1985 de Elvetia.An acest sens s-a dezvoltat "terapia" cunoscută sub denumirea de procreation mé dicalemment assisté e (PMA) ce presupune utilizarea unor tehnici specifice cum ar fi fecundarea in vitro (FIV) si transferul embrionilor (TE). An Romania, primul centru medical de fertilizare in vitro a fost anfiintat la Timisoara an anul 1994, al doilea la Bucuresti an 1998, fiind an pregătire deschiderea unor asemenea centre la Cluj, Bucuresti si Iasi.
Procreatia asistată sau artificială este o metodă an care fecundarea nu se realizează prin uniunea naturală dintre bărbat si femeie, ci antr-un mod artificial, prin tehnici specifice ce presupun operatii si manipulări ale gametilor si embrionilor umani.
O tehnică ancă si mai veche ce se reflectă an dreptul englez din sec. al XVII-lea iar an cel francez către sfarsitul sec. al XIX-lea cand dezvoltarea sa ia amploare, este aceea a inseminării artificiale - fecundarea prin introducerea de gameti masculi an organele genitale feminine, an afara oricărui raport sexual, culminand an zilele noastre cu tehnica inseminării artificiale cu donator (IAD).
An prezent, tehnicile genetice permit examinarea factorilor ereditari a unui individ si stabilirea diagnosticului prenatal an vederea prevenirii unor maladii sau anomalii, tratarea celulelor somatice-gameti sau embrioni si de asemenea, manipulările genetice ca mijloc de cercetare. Progresele remarcabile an domeniu au declansat intense dezbateri sociale pe marginea pericolului manipulării genetice pentru existenta umană, a utilizării comerciale a embrionului si a foetusului uman, dar si pe marginea diverselor litigii iscate de metodele procreatiei asistate cu privire la inseminarea post mortem, anonimatul donatorului, maternitatea de substitutie etc.
Pentru că stiinta evoluează mai rapid decat dreptul, dezvoltarea metodelor si tehnicilor mai sus amintite evidentiază un larg evantai de posibilităti si probleme juridice.
An primul rand este vorba despre statutul juridic al embrionului si protectia care i se acordă datorită diverselor manipulări in vitro sau an uter ce impun limitele evolutiei, protectia trebuind anteleasă nu ca o barieră, ci ca o stopare a abuzurilor. Mult timp nu s-a acordat un statut special embrionului refuzandu-se initiativa pentru dreptul la viată decat de la nastere, cu efect retroactiv, dacă fătul este viabil. Legislatia penală alege compromisul considerand avortul licit, dacă este făcut an conditii certe si bine precizate.
Ce este embrionul? "Ni chose, ni personne", ci zero, cum plastic se exprimă profesorul elvetian O. Guillod. Trebuie făcută o distinctie clară antre persoane si lucruri afirmă R. Andorno antr-o pledoarie pentu recunoasterea realitătii persoanei an orice manifestare biologică, iar "le dé veloppement de l'etre humain est un continuum des la fé condation de l'ovule" trebuind să fie protejat, din acest moment.
Legislatia cu privire la statutul juridic al embrionului nu antarzie să apară an unele tări europene ca Spania, Marea Britanie distingandu-se antre "preembrion" (pană la a 14-a zi plecand de la fecundare) si embrion (după trecerea termenului de 14 zile), fiind interzise manipulările (conservare, experimente) asupra embrionului. An Germania protectia embrionului se realizează printr-o lege penală.
An al doilea rand, an functie de statutul embrionului trebuie stabilită legitimitatea tehnicilor si metodelor de procreatie artificială care pun probleme grave nu numai an plan social, ci si an plan filosofic, etic, religios, economic si nu an ultimul rand an plan juridic, cu privire la protectia personalitătii, dreptul de contractare, responsabilitate civilă si filiatie.
An această privintă, la ora actuală, an Europa există două pozitii opuse ce afirmă existenta a două tendinte legislative: una, an care primează dezvoltarea tehnicii – acceptarea de principiu a oricărei variante tehnice, anonimatul donatorului de gameti, mărirea duratei termenului an care embrionul poate fi manipulat (stadiul preembrionar), flexibilitate privind conditiile speciale de acces la tehnicile procreatiei artificiale (Spania, Marea Britanie, Franta), si alta, care pune accentul pe interesul persoanei, mai precis pe interesul copilului astfel conceput (Germania, Austria, Suedia, Norvegia, Elvetia).
Orientările sunt foarte variate nu numai an ceea ce priveste natura penală sau civilă a legislatiei, ci si an ceea ce priveste filosofia de bază din perspectiva căreia aceste tehnici sunt considerate.
Epistemologie sociala | Modificari biopsihosociale| Filiatia in dreptul contemporan| Autonomie si identitate| Strategii pentru Schimbare| Risc interventie schimbare| FRDS| EDITURA CRISTAL| LIBRARIA VIRTUALA CRISTAL