REVISTA DE ASISTENTA SI MEDIERE SOCIALA
STRATEGII PENTRU SCHIMBARE
Asistentă socială sociologizată
Partea I
Adaptare dupa Lena Dominelli
Sociology for Social Work
MacMillan, London, UK, 1999
Asistent social Sandu Antonio
Asistent social Danila Ionut
Preocupandu-se de dilema îngrijirii si a controlului ca element esential, asistenta socială urmăreste echilibrarea balantei dintre îngrijire, schimbare si controlul oamenilor. Vom propune în cele ce urmează un model de analiză sociologică a serviciilor de asistentă socială în conditiile “birocratizării” structurale si abordării fără nuantările specifice profesiei de asistent social, dar si fără un studiu sociologic prealabil al unor standarde de calitate “industriale” care s-au dovedit in experienta britanică inutilizabile
Asistenta socială sociologizată folosind statutul legal si constrangerile organizationale (în interiorul si cu ajutorul cărora asistentul social negociază cu clientii), necesită si folosirea orientată a evaluării existentei serviciilor care să aprecieze satisfactia utilizatorului. De asemenea asistenta anti-rasistă feminină doreste schimbarea structurilor organizationale, care legitimează propriile activităti si metode. Propunătoarea acestei paradigme este Lena Dominelli (Lena Dominelli – “Sociology for Social Work”).
Procesul de evaluare include colaborarea utilizatorilor si lucrătorilor în formularea strategiilor posibile pentru îmbunătătirea si schimbarea aranjamentelor astfel încat să prevină situatiile neasteptate. Considerată o miscare inovatoare, managerii agentiilor de asistentă socială evaluează implementarea mecanismelor de control al calitătii în sistemul birocratic al asistentei sociale. Reversul a fost birocratizarea procesului de evaluare tocmai datorită acestor tehnici si mecanisme de control al calitătii.
Pentru serviciile individualizate, mecanismele de control al calitătii trebuiesc adaptate nevoilor speciale ale fiecărui individ. Standardele britanice pentru managementul calitătii totale (British Standard si Total Quality Management) tintesc spre o standardizare a productiei care ignoră unicitatea si se concentrează pe generalitate. Procesul de evaluare include colaborarea utilizatorilor si lucrătorilor în formularea strategiilor posibile pentru îmbunătătirea si schimbarea aranjamentelor astfel încat să prevină situatiile neasteptate. Considerată o miscare inovatoare, managerii agentiilor de asistentă socială evaluează implementarea mecanismelor de control al calitătii în sistemul birocratic al asistentei sociale. Reversul a fost birocratizarea procesului de evaluare tocmai datorită acestor tehnici si mecanisme de control al calitătii.
Pentru serviciile individualizate, mecanismele de control al calitătii trebuiesc adaptate nevoilor speciale ale fiecărui individ. Standardele britanice pentru managementul calitătii totale (British Standard si Total Quality Management) tintesc spre o standardizare a productiei care ignoră unicitatea si se concentrează pe generalitate. Dar serviciile sociale nu sunt productie de serie. Aceste măsuri birocratice de control al calitătii sunt un pericol care complică diferitele puncte de plecare ale grupurilor marginalizate si retin dezvoltarea lor prin stabilirea de aceleasi standarde minime pentru toti, în loc să obtină răspunsuri potrivite pentru fiecare client.
Clientii se simt inutili si nefericiti cand receptează interactiuni care nu le satisfac nevoile. După ani de asemenea experiente, utilizatorii si-au organizat în propriul interes si după propriile dorinte o practică de asistentă socială schimbată care să vină în ajutorul aspiratiilor lor.
O parte din grupurile de clienti au initiat organizarea catorva grupuri de interventie în cadrul serviciilor sociale care să urmărească realizarea propriilor interese. Astfel, tinerii au organizat Asociatia Natională a Tinerilor aflati în Îngrijire; femei în conducere, protectia femeilor, a persoanelor de culoare, a homosexualilor, lesbienelor, a persoanelor cu deficiente de învătare, a persoanelor în varstă. Aceste grupuri au creat fiecare curente sociale de la care au trasat si au dezvoltat exemple anticipative de practică care să se potrivească noilor necesităti constatandu-se că fiecare dintre aceste grupuri a avut nemultumiri fată de serviciile oficiale si acuză atitudinea profesională pentru: izolare – respingere, birocratie, insensibilitate fată de nevoile clientilor, vorbeste în locul lor.
Deoarece o consideră perfectionistă si că are alte priorităti decat ale clientilor lor, utilizatorii au respins asigurarea bunăstării. Astfel, acestia au creat alternative care asigură încredere si pe care ei pot să le controleze. Ignorarea realitătilor diferite ce structurează formele inegale pentru fiecare grup de clienti a dus la esecul asistentei sociale de a se adresa diviziunii sociale în practică. Acest fapt a dus la o calitate scăzută în oferirea serviciilor si le-a făcut irelevante pentru nevoile utilizatorilor. În timpul practicii s-au constatat asemănări printre utilizatori si anume: toti clientii sunt la fel; nevoile lor sunt identice si pot fi întalnite în cadrul acelorasi necesităti.
Universul existentei sociale a transmis servicii neadecvate către oamenii al căror statut si acces la resurse este sub normele utilizate la evalarea nevoilor si în stabilirea necesitătilor. Aceste norme au fost definite ca fiind discriminatorii pe motive de rasă, heterosexualitate, varstă, disfunctionalităti si probleme psihice. Deci, serviciile s-au degradat spre cel mai mic numitor comun si preîntampinarea nevoilor unui număr limitat de clienti.
În general, problemele clientilor pleacă de la sărăcia extremă si lipsa resurselor materiale. Dar în acest caz, abilitătile de interventie ale serviciilor sociale sunt limitate. Ca o concluzie, clientii acuză asistentii sociali de acoperirea lucrurilor sau carpirea lor cu cele mai usoare măsuri, în cel mai bun caz. Apare, astfel, necesitatea creării unor organisme pentru controlul calitătii si în acest domeniu de activitate. Asadar, în anii 1980, orientarea spre impunerea disciplinei de piată în Serviciile Sociale Personale Britanice a început cu introducerea Managementului Initiativei Financiare (F.M.I.). Managerilor li s-a cerut să acorde o deosebită atentie controlului calitătii si asigurării mecanismelor efective de monitorizare.
De obicei, ajutorul serviciilor sociale este văzut în circumstante grave ca o ultimă solutie. Asemenea dinamici
Oricum, satisfactia clientilor fată de serviciile primite a fost relativ scăzută. În general, problemele clientilor pleacă de la sărăcia extremă si lipsa resurselor materiale. Dar în acest caz, abilitătile de interventie ale serviciilor sociale sunt limitate. Ca o concluzie, clientii acuză asistentii sociali de acoperirea lucrurilor sau carpirea lor cu cele mai usoare măsuri, în cel mai bun caz. Apare, astfel, necesitatea creării unor organisme pentru controlul calitătii si în acest domeniu de activitate. Asadar, în anii 1980, orientarea spre impunerea disciplinei de piată în Serviciile Sociale Personale Britanice a început cu introducerea Managementului Initiativei Financiare (F.M.I.). Managerilor li s-a cerut să acorde o deosebită atentie controlului calitătii si asigurării mecanismelor efective de monitorizare.
Au fost manageri care au optat pentru Standardele Britanice 5750, iar altii pentru Managementul Total al Calitătii. Standardele acestea au fost dezvoltate în industrie, dar treptat au fost utilizate si în serviciile sociale. Chiar dacă nu au fost încă pe deplin apreciate în cadrul serviciilor sociale, acolo se află motivatia în impunerea unei dezvoltări apropiate de confruntarea comoditătilor din sectorul asigurării serviciilor către oameni.
Relatiile dintre producător si consumator sunt diferite. În asistenta socială clientul nu doreste un simplu articolde consum, ci ceva cu care să-si îmbunătătească calitatea vietii. Un serviciu trebuie să se adreseze mai mult decat unei singure functii sau unui singur scop. Relatia comercială presupune ca un consumator să-si exercite dreptul de a fi în privinta produsului dacă îl va cumpăra sau nu. În serviciile sociale situatia este mult mai complicată. Guvernul si politicienii au simtit că ei trebuie să aibă ultimul cuvant, dar rareori ei vor sta la capătul primirii politicilor si practicilor pe care le sustin.
Politica agentilor si practica trebuiesc să fie revăzute cu regularitate pentru a fi sigur că acestea răspund nevoilor tuturor clientilor. A fi în îngrijire nu ar trebui să fie o chestiune de a oferi o locuintă. Nici sarcinile administrative nu ar trebui să ocupe timpul în procesul de muncă cu tinerii, ci să-i încurajeze să devină pe deplin cetăteni independenti.
Atingerea acetor obiective presupune ca lucrătorii să aibă în vedere ce trebuie făcut nu doar în privinta îngirjirii zilnice a rezidentilor, ci mai mult, să-i pregătească pentru viitor.O investitie în tinerii de astăzi va recompensa societatea de maine. Societatea este o creatie care este mai valoroasă în ansamblul ei decat prin părtile componente, fiecare fiind interdependentă de celelalte. Schimbările în societatea lărgită are în continutul ei legal o abordare rasistă personală, institutională si culturală mult mai vastă, incluzand în prezent politicile de emigrare, sistemul justitiei criminale si securitatea socială.
Prezentarea experientei britonice (asa cum este văzută de Lena Dominelli) poate fi utilă în proiectarea sistemului de servicii sociale si în special al celui de asistentă socială din Romania, unde lipseste momentan o gandire strategică (de perspectivă) cu privire la dezvoltarea unui sistem national unitar de servicii de asistentă socială.
Epistemologie sociala | Modificari biopsihosociale| Filiatia in dreptul contemporan| Autonomie si identitate| Strategii pentru Schimbare| Risc interventie schimbare| FRDS| EDITURA CRISTAL| LIBRARIA VIRTUALA CRISTAL