REVISTA DE ASISTENTA SI MEDIERE SOCIALA
Risc interventie schimbare
Traducere si adaptare dupa
Tim Rhods- Risk. Interventions and Change
De asistent social Sandu Antonio
Starea de risc social caracterizează clientii sau mediile sociale care, fără a se afla în disfunctie, sunt datorită unor situatii obiective sau stări subiective în pericol de a intra într-o stare de criză, disfunctie socială, marginalizare sau excludere.
Starea de risc se asociază de obicei vulnerabilitătii sociale a comunitătii sau grupului social din care clientul face parte. Starea de vulnerabilitate se defineste prin aceea că datorită unor conditii sociale contextuale, a apartenentei la o minoritate (etnică, religioasă, sexuală, etc.) sunt în mod aparte expusi unui “risc” social ridicat cu privire la o disfunctionalitate socială ce ar putea să apară.
Exemplu: Putem considera familiile monoparentale ca avand un grad mai ridicat de risc de abandon al copiilor decat familiile nucleare (cu ambii părinti). Riscul social al somajului este mai ridicat în cazul persoanelor cu deficiente de instruire. Persoanele cu dezabilităti motorii sunt supuse unui risc crescut de marginalizare datorită incapacitătii de a face fată unor cerinte de mobilitate.
Locuitorii unor cartiere tip “ghetou” sunt supusi riscului cresterii violentei datorat mediului social “criminogen” (care generează cu mai multă usurintă cormportamente antisociale).
Persoanele aflate în somaj si familiile acestora sunt supuse unui risc crescut de sărăcire, sunt vulnerabile la pauperizare. Familiile cu un părinte alcoolic sunt medii vulnerabile deoarece riscul de a apare diferite disfunctii este crescut.
Interventia socială asupra unor persoane aflate în “stare de risc” social se caracterizează printr-un proces de tip “evaluare-actiune-evaluare”.
Vom particulariza ca model de evaluare-interventie evaluarea situatiei contaminării cu virusul HIV si a persoanelor dependente de drog. Categoria socială vulnerabilă la infectia HIV.
Ca modele explicative ale stării de risc la infectarea cu HIV sunt prezentate: “Health Belief Model” (Becher 1984), care punctează rolul perceperii riscului a întelegerii severitătii posibilei afectiuni si a atentificării costurilor si beneficiilor prevenirii infectării. Această teorie prezumă că odată ce individul realizează riscurile de îmbolnăvire si are mijloacele de a se proteja va actiona pentru a preveni infectarea. Teoria “Reasoned Action” (a actiunii rezonabile – Fishbein si Azgen, 1975) si cea a comportamentului planificat (“Planned Behaviour” – Azgen, 1988) extind analiza opiniilor despre sănătate incluzand importanta opiniilor si modalitătilor de comportament ale persoanelor “importante” (care constituie un model pentru client, prietenii, “egalii”. Asumarea riscului (“este totuna”) apare ca rezultat al deciziei rationale a individului bazată pe o analiză a “costurilor si beneficiilor” unui comportament.
Tim Rhodes (“Risk Intervention and Change”, pag.18) ne prezintă o posibilă paradigmă a reducerii consumului de droguri datorită perceperii riscului de infectare cu HIV.
.
Această paradigmă poate fi utilizată în ordine conceptuală a oricărei forme de vulnerabilităti si stări de risc deoarece comportamentul individual (alegerea individuală) este în cele mai multe cazuri ceea ce face trecerea de la vulnerabilitate si risc la disfunctionalitate si probleme sociale.
Este gresit să se tragă concluzia că “vina” pentru problemele clientului îi apartine în fond acestuia. Profesionistul în asistentă socială prin statutul său refuză să aplice conceptul de “vinovătie” deoarece acesta nu schimbă datele problemei, ci de cele mai multe ori o înrăutăteste. Asistentul social ar trebui să prefere analiza modalitătilor de variatie a contextului social, individual, cultural, interpersonal, etc, pentru a se modifica alegerea implicită clientului care este o rezultantă a acestora. A-l blama pe client pentru o alegere nu este solutia căci alegerea, chiar dacă nouă ne pare iratională, este în fapt rezultanta unor “cadre” si contexte mai mult sau mai putin indescifrabile pentru client, care îi modifică motivatia, actele cognitive si comportamentale.
Epistemologie sociala | Modificari biopsihosociale| Filiatia in dreptul contemporan| Autonomie si identitate| Strategii pentru Schimbare| Risc interventie schimbare| FRDS| EDITURA CRISTAL| LIBRARIA VIRTUALA CRISTAL